Uskiftet bo – den bedste løsning?

Opret testamente for kun 1.995 kr. - nem og hurtig online oprettelse

Uskiftet bo - er det den bedste løsning?

Hvad er uskiftet bo?

“Uskiftet bo” er en særregel i arveloven, der giver enhver ægtefælle ret til at overtage hele sin afdøde ægtefælles formue ved dennes død – dog såfremt visse betingelser er opfyldt.

Det betyder altså, at der ikke sker en egentlig bobehandling (kaldet “skifte”) efter den førsteafdøde ægtefælle – deraf navnet “uskiftet bo”.

Først når den længstlevende ægtefælle går bort, sker der bobehandling med arvefordeling, og her fordeles formuen med 50% til den førsteafdøde ægtefælles livsarvinger og 50% til den længstlevende ægtefælles livsarvinger.

Betingelserne for at kunne sidde i uskiftet bo:

 • Den afdøde ægtefælle skal efterlade sig mere formue end gæld
 • Den afdøde ægtefælle skal efterlade sig børn (enten fællesbørn eller særbørn)
 • Hvis den afdøde ægtefælle efterlader sig særbørn, skal alle særbørn give samtykke, før den længstlevende ægtefælle kan sidde i uskiftet bo. Samtykke fra ægtefællernes fællesbørn er ikke nødvendigt.

Hvorfor vælger man uskiftet bo?

Hvis den afdøde ægtefælle efterlod sig børn, arver disse som udgangspunkt 50% af formuen, og den længstlevende ægtefælle arver således kun de øvrige 50%.

Det betyder, at hvis der skal ske en egentlig bobehandling, skal den længstlevende ægtefælle udrede halvdelen af den førsteafdødes formue i arv til førsteafdødes livsarvinger, og det vil ofte have store konsekvenser for den længstlevende ægtefælle.

Det kan bl.a. betyde, at man er nødt til at sælge hus eller andre værdifulde aktiver, for at der er råd til at betale arvingerne. En løsning, som ofte hverken er i den afdøde ægtefælles, den længstlevende ægtefælles, eller i livsarvingernes interesse.

Hvad er ulemperne ved uskiftet bo?

Uskiftet bo kan umiddelbart synes som en god løsning for den længstlevende, der ønsker at leve videre i det fælles hjem uden at skulle udrede arv til førsteafdødes livsarvinger – men der er også ulemper knyttet til uskiftet bo.

Her er de mest markante ulemper ved at vælge uskiftet bo:

 • Længstlevende ægtefælle kan ikke gifte sig igen.
 • Længstlevende ægtefælle kan ikke arvesikre en evt. samlever optimalt.
 • Længstlevende ægtefælle kan ikke fuldt ud råde over midlerne fra det uskiftede bo, som han/hun selv ønsker.
 • Længstlevendes muligheder for at råde over formuen ved oprettelse af testamente begrænses, f.eks. kan længstlevende ikke testere over mere end 50% af formuen.
 • Arvingerne kan rette henvendelse til skifteretten, hvis de mistænker, at der sker “misbrug” af det uskiftede bos midler.
 • Alt, hvad længstlevende ejer ved sin død, skal deles med 50% til førsteafdødes livsarvinger og 50% til længstlevendes livsarvinger. Dermed vil en evt. senere forøgelse i længstlevendes egen formue bevirke, at førsteafdødes særlivsarvinger får krav på lige så meget som længstlevendes egne livsarvinger.

Som det ses af ovenstående punkter, er det bestemt ikke helt problemfrit for den længstlevende blot at vælge uskiftet bo, og man skal være opmærksom på, at der hurtigt kan være flere ulemper end fordele forbundet hermed.

Man skal altså som ægtefæller være meget varsom med blot at indrette sig efter, at man skal sidde i uskiftet bo efter hinanden.

Hvad bør vi gøre for at sikre hinanden bedst muligt?

Man kommer ikke udenom, at uskiftet bo skal ses som en nødløsning for de ægtefæller, som ikke har nået at få oprettet testamente i tide, og at det klart bedste, som ægtefæller kan gøre for at sikre hinanden, er at oprette et testamente, hvori de testerer mest muligt til hinanden.

Ægtefæller kan i et testamente øge arven til hinanden fra 50% til 87,5%.

Det betyder, at de længstlevende ægtefælle kan leve videre for dét, der svarer til 15/16 af den fælles formue, mens kun 1/16 skal udredes i arv til førsteafdødes livsarvinger – og dette er i langt de fleste tilfælde mere end tilstrækkeligt til, at man ikke behøver hverken sælge huset eller optage lån for at kunne betale førsteafdødes livsarvinger deres arv.

Ægtefæller er desuden helt fritaget for betaling af arveafgifter efter hinanden, så der er ligeledes en økonomisk besparelse ved at lade ægtefællen arve mest muligt i et testamente. Læs mere om arveafgift her.

Længstlevende kan herefter frit gifte sig igen og i øvrigt frit råde over – og forbruge – af de midler, som han/hun modtager i arv. Længstlevende slipper således også for at være bundet af de øvrige begrænsninger, som følger med at vælge uskiftet bo.

Testamentet udvider jeres muligheder og afskærer ikke uskiftet bo:

Det bør tilføjes, at oprettelse af testamente ikke begrænser jeres mulighed for at sidde i uskiftet bo og stiller jer således kun bedre over for hinanden end arvelovens udgangspunkt.

Når den første ægtefælle går bort, er det den længstlevende ægtefælles egen beslutning, om han/hun ønsker at sidde i uskiftet bo, eller om der skal ske arvefordeling efter testamentet.

Vælg selv fordelingen til jeres livsarvinger:

Desuden får I mulighed for i testamentet selv at vælge, hvordan arven skal fordeles, når I begge er gået bort, f.eks. hvis I ønsker at ligestille fælles- og særbørn, så de arver lige meget.

I kan derudover sikre, at arven bliver i familien ved at gøre arvingen til jeres arvingers særeje – så skal arven ikke deles i tilfælde af skilsmisse.
Læs mere om særeje i testamente her→

Skal vi sikre jer og familien bedst muligt?

Hvis I vil vide mere om uskiftet bo – eller bare testamente generelt, er I mere end velkomne til at ringe på tlf. 93 91 91 24 (alle dage 8-18), hvor I helt gratis og uforpligtende kan tale med vores specialister om, hvordan vi kan sikre jer og børnene bedst muligt med et testamente.

Testamentet kan både oprettes telefonisk, hvor vi sammen gennemgår de forskellige relevante ønsker og bestemmelser trin for trin, men I kan også vælge at oplyse jeres ønsker online ved at udfylde vores smarte oprettelsesformular.

Prisen for et komplet ægtefælletestamente skrevet fra bunden af vores specialister er kun 1.995 kr.
I modtager testamentet pr. mail indenfor 24 timer og betaler først ved modtagelse.

93 91 91 24 (Alle ugens dage 8-18)
kontakt@onsketestamente.dk
Hvem arver dig, når du går bort?
Hvem arver dig, når du går bort?

Se dine arvinger →
Trustpilot-anmeldelser fra vores kunder:
“Super god oplevelse!”

“Super god oplevelse!
Fik for nylig oprettet testamente hos Ønsketestamente.dk.
Meget professionelt og uddybende forståelige svar på spørgsmål.

- Pia P.
"Nemt og ukompliceret"

“Nemt og ukompliceret at lave sit testamente via Ønsketestamente.dk.
De spørgsmål vi havde, fik vi afklaret utvetydigt.”

- Maj-Britt B.
“Super god service!”

“Super god service. Hurtigt og effektivt. Fornuftig pris.
Bruger gerne Ønsketestamente.dk igen.”

- Leif P.
0
  0
  Din kurv
  Kurven er tom